Iluminatul corect al unui spatiu este foarte important in crearea unui ambient placut, a unei vizibilitati corecte, dar ne ajuta si in decor, oferind un stil potrivit, original si modern.

Pentru a opta pentru corpul de iluminat ideal incaperii tale, trebuie sa iei in calcul ca acesta trebuie sa fie practic, functional si sa se integreze perfect in stilul decorativ preferat de tine.

Chiar daca nu sunt atat de proeminente, plafonierele au un design esential, fiind la mare cautare datorita adaptabilitatii lor in orice spatiu, indiferent ca ne referim la bucatarie, baie, hol sau living. Plafonierele se monteaza foarte usor, se gasesc in diferite forme, marimi si culori. Un alt avantaj ar fi acela ca nu sunt costisitoare in comparatie cu alte corpuri de iluminat.

Pentru o mai buna alegere a unui produs potrivit iti prezentam o parte din caracteristicile care ar trebui sa le aiba plafoniera din locuinta ta.

Criterii de care sa tii cont atunci cand alegi o plafoniera

Poti gasi plafoniere absolut spectaculoase, care vor transforma orice spatiu intr-unul unic si fermecator, dar trebuie sa iei in considerare anumite criterii pentru a echilibra aspectul general al locuintei.

Este util sa cunosti anumite detalii specifice despre aceste corpuri de iluminat ca sa te asiguri ca faci cea mai buna alegere. Plafonierele sunt elemente clasice si elegante, iar daca nu le acorzi atentia cuvenita, fie se pot pierde in peisaj, fie pot iesi prea mult in evidenta.

Aceasta categorie de corpuri de iluminat se imparte in doua tipuri, respectiv plafoniere cu suport si plafoniere fara suport. In cazul primei variante, corpul de iluminat este prevazut cu un brat ce coboara pana la nivelul la care este amplasat becul, la o distanta de 8 pana la 20 de cm fata de tavan. Se integreaza foarte usor intr-un decor clasic, minimalist, industrial sau vintage si este perfecta pentru locurile in care nu poate fi montat un candelabru din cauza inaltimii camerei, dar se doreste acelasi efect.

Plafoniera fara suport se fixeaza direct pe tavan prin legarea sursei de lumina la cablul electric, iar peste aceasta se monteaza o masca decorativa, din sticla, panza ori plastic. Are capacitatea de a oferi o lumina ambientala in camerele cu tavane joase unde nu poate fi instalat un alt corp de dimensiuni mai mari.

Exista modele de plafoniere rotunde, patrate sau dreptunghiulare cu marimi diferite, pe care trebuie sa le analizezi inainte de a face o achizitie. Pentru un corp circular diametrul este de cca. 30 de cm, in timp ce lungimea plafonierelor dreptunghiulare variaza intre 20 si 60 de cm. Masoara lungimea si latimea camerei in care vei instala corpurile de iluminat. De pilda, intr-o incapere cu o lungime de 3 metri si o latime de 3.5 metri, plafoniera trebuie sa fie de aproape 50 cm.

In ceea ce priveste modul de actionare al corpurilor de iluminat instalate, ai la dispozitie plafoniere ce pot fi operate prin intrerupator, senzor sau telecomanda. Daca pentru spatiile private sunt ideale echipamentele clasice cu intrerupator, in cazul unitatilor publice sunt recomandate cele cu senzori, din rationamente economice. Alegerea depinde, insa, de preferintele personale si activitatile desfasurate in respectiva incapere.

Pentru plafoniere poate fi utilizata o sursa cu lumina calda ori lumina rece, la fel ca si in cazul altor corpuri de iluminat. Poti opta pentru o plafoniera cu becuri clasice, fluorescente, incandescente, cu halogen sau LED-uri. Tehnologia LED este extrem de populara datorita eficientei energetice si duratei de viata indelungate, de pana la 50.000 de ore de functionare.

Plafonierele contribuie la aspectul locuintei tale, fiind un important element de decor. Acestea sunt disponibile intr-o gama variata de forme si culori, insa in alegerea produsului potrivit trebuie sa iei in considerare stilul locuintei. O plafoniera cu design modern, minimalist, va oferi o imagine deosebita intr-un decor contemporan, in timp ce un model vintage va da o nota aparte intr-o casa veche pe care ai in plan sa o redecorezi.

Spatii destinate montarii unei plafoniere

Plafonierele le putem monta in orice loc dorim, dar trebuie sa tinem cont ca ele in general nu se adapteaza camerelor mari ca si inaltime. Fac parte din categoria accesoriilor simple, elegante si adaptabile.

Probabil ai auzit foarte multa lume spunand ca plafoniere sunt ideal de montat doar pe hol, debara sau baie, gresit, specialistii sunt de alta parere. Plafoniere pot fi folosite si montate in orice spatiu, in zilele noastre beneficiind de modele si culori infine care se adapteaza oricarei preferinte personale si stil decorativ. Copii tai vor fi cei mai fericiti daca in camera lor vei monta o pafoniera colorata cu un personaj principal preferat de ei din desenele animate.

Iluminarea corecta este aspectul cheie in orice locuinta. Plafonierele sunt corpuri de iluminat discrete, mici si ofera senzatia de amplitudine a spatiului. Ele ne vor oferi lumina de care avem nevoie la fel ca oricare alte corpuri de iuminat, diferenta facand-o alegerea becurilor si intesitatea lor.

Producatorii ne ofera o gama ampla de plafoniere din materiale diferite cum ar fi aluminiul, ceramica sau sticla si trebuie sa tinem cont atunci cand le achizitionam de aspect, durabilitate si iluminatul necesar.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

4 thoughts on “Alegerea plafonierei potrivite si amplasarea ei

  1. Este fascinant modul in care culorile pot influenta perceptia asupra unui spatiu. Acest articol m-a determinat sa analizez mai atent culorile din jurul meu si felul in care acestea imi afecteaza starea de spirit.

  2. Design-ul minimalist prezentat in articol mi-a captat atentia. Simplitatea si eleganta sunt doua caracteristici pe care le apreciez la un interior, iar acest articol m-a convins ca mai putin inseamna uneori mai mult.

  3. Sunt impresionata de creativitatea si originalitatea ideilor prezentate in acest articol. Este inspirator sa vezi cum se pot transforma spatii obisnuite in locuri magice cu ajutorul design-ului potrivit.

  4. Articolul este foarte interesant si informativ. Am invatat multe lucruri noi despre design-ul de interioare si cum poate influenta acesta starea de spirit a oamenilor. Felicitari autorului pentru munca depusa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *