Unele persoane sunt mereu in cautarea unor subiecti pe care sa ii foloseasca pentru propriile avantaje, oricare ar putea fi acestea, prin orice metoda posibila. Mai pe scurt, folosesc un comportament manipulant. De multe ori, persoanele care incearca sa manipuleze se folosesc de tactici pentru a influenta starile emotionale ale celor vizati.

In general, ei nu iau in seama capacitatile logice ale celorlati si cauta sa le puna un sal deasupra ochilor. Este trist sa recunoastem, dar astfel de oameni chiar exista.

De obicei, oamenii care au un comportament manipulant prezinta unele dintre urmatoarele semne de avertizare ce le pot dezvalui capabilitatile de manipulare:

5 semne ca cineva incearca sa va manipuleze

1. Sunt cunoscuti pentru acest fapt
I-ati mai prins voi sau alte persoane mintind? Au in general o atitudine negativa? Au imprastiat zvonuri sau au barfit pe cineva? Prezinta de obicei tipuri individualiste de comportament?

Acesti indivizi au trasaturi egocentrice, cred ca sunt mai destepti si mai abili decat oricine.

Feriti-va de comportamentele manipulante, pastrandu-va vigilenta in cadrele sociale. Pastrati o atitudine pozitiva si fiti increzatori, trimiteti energii pozitive si incurajari catre respectivii indivizi. Acest lucru ar putea face o diferenta si le-ar putea schimba atat perspectiva cat si comportamentul.

2. Se misca rapid
Manipulatorii incearca sa va agate cat mai repede posibil prin convorbiri scurte si o senzatie falsa de interes. Astfel, reusesc sa castige increderea interlocutorului si sa formeze o legatura. Acest fapt le permite sa ne foloseasca din punct de vedere emotional odata ce motivul real al relatiei create devine mai clar.

Printre metodele simple de a afla un manipulator se numara semnele simple pe care le indica grija sau frica pe care le arata atunci cand ceva sau cineva le vor afecta rezultatele dorite. Manipulatorii se straduiesc sa mentina legaturile corecte pentru ca rezultatele dorite sunt cele care ii motiveaza, iar parerea celor din jur conteaza pentru a le permite sa detina controlul.

Observati-va comportamentele prietenilor atunci cand faceti o recomandare. Manipulatorii sub acoperire ar putea reactiona advers atunci cand nu sunt de acord cu voi sau cand sunt criticati.

3. Se joaca cu emotiile voastre
Sentimentele, spiritul, fizicul, seductia; toate acestea sunt instrumente pentru un manipulator. Acesta adora sa se joace cu emotiile intense pentru a-si dezvolta un comportament benefic doar pentru el. Manipulatorii aduna in jurul lor persoane care le vor satisface nevoia de a fi in control, fie ca vorbim despre relatiile amoroase, o prietenie apropiata sau un parteneriat strategic.

Fac in asa fel incat lumea sa se distreze si sa se simta bine in jurul lor la inceput, ca mai apoi, manipulatorii sa se axeze asupra unei anumite relatii ce le satisface dorintele.

4. Isi pierd rabdarea foarte usor
Nerabdarea poate fi definita ca (1) un comportament iritabil ce rezulta in urma unor intarzieri sau (2) o nevoie neastamparata de schimbare si exaltare. Etalarea comportamentului nerebdator este de multe ori strans legat de telurile respectivei persoane; mai exact, orice lucru care impiedica sau agraveaza urmarirea unor teluri.

Acestea se pot manifesta prin dorinta de a sta in fata voastra la coada sau de dorinta de a fi promovat la locul de munca.

In ceea ce priveste incapatanarea, cu totii am avut macar o data tendinta de a ne pierde rabdarea. Totusi, exista unele persoane care duc nerabdarea la un cu totul alt nivel. Acesti indivizi detesta sa fie tinuti intr-un loc, chiar si pentru cel mai scurt timp, indiferent de motiv si vor manipula orice situatie pentru a reusi sa domine.

Nerabdarea este o trasatura ce se dezvolta in urma unor experiente negative din trecut, datorita incapacitatii de a intelege natura si personalitatile altora dar si datorita unei senzatii persistene de nesiguranta. Cel mai adesea, acele experiente negative au loc in copilarie. In majoritatea cazurilor, copilul a fost ferit de experiente sociale normale, rezultand intr-o senzatie de izolare.

Atunci cand aveti de a face cu o persoana nerabdatoare, este important sa intelegeti modul in care el/ea functioneaza. Spre exemplu, respectivii indivizi prefera sa detina un monopol. Atunci cand nu sunt siguri de control, se infurie, se enerveaza si se frustreaza. Cea mai inteligenta cale de a manevra acest tip de comportament este sa fiti politicosi dar directi.

Cand aveti de a face cu o persoana nerabdatoare, nu ocoliti subiectul pentru ca nu veti ajunge nicaieri cu discutia.

5. Ajungeti mereu in postura de „persoana rea”
Desi ar putea suna putin exagerat, manipulatorii emotionali si-au creat un obicei din a-i face pe ceilalti sa para persoanele rele si isi pot schimba repertoriul pentru a respecta orice fel de scenariu. Uneori, ati putea chiar sa ajungeti sa credeti ca ati facut ceva rau; in realitate, ati cazut victima schmei lor marsave.

Pentru a fi siguri ca le puteti dovedi cele spuse in conversatiile anterioare, notati-va orice detaliu pe care credeti ca l-ar putea schimba mai tarziu in scopul justificarii comportamentului lor actual. Se poate sa incerce sa va convinga ca nu au spus niciodata acele lucruri, dar, de data aceasta, le puteti dovedi cu ajutorul notitelor voastre.

Invatati sa va protejati de furia lor si foarte curand dupa, nu va vor mai vedea precum o jucarie emotionala.

2 thoughts on “5 semne ca o persoana incearca sa va manipuleze

  1. Mi-a placut modul in care autorul a prezentat informatiile, clar si concis. Este important sa cunoastem regulile de baza ale designului grafic pentru a putea crea materiale de calitate.

  2. Articolul este foarte interesant si ofera multe informatii utile despre designul grafic. Ma bucur ca am gasit acest site si ca pot invata mai multe lucruri noi despre acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *